Need expert advice? Call us now - 555 555 555

Kupovina nekretnina i dalje zavisi od banaka

1. Marta 2011. u Nekategorisano

Kupovina nekretnina i dalje zavisi od banaka

Kao i prethodnih godina ekonomske krize, banke su bile te koje su strožim uslovima za odobravanje stambenih kredita ograničavale kupce u kupovini

Cijene nekretnina u 2011. godini na području Federacije BiH neće se puno razlikovati od cijena po kojima su se stanovi, kuće i vikendice prodavale u minuloj 2010. godini, tvrde predstavnici agencija za nekretnine u ovom entitetu.

Prometnici nekretnina također su saglasni u tome da ova godina neće biti godina oporavka tržišta nekretnina, te da će kupovina u velikoj mjeri i dalje zavisiti od banaka. Kao i prethodnih godina ekonomske krize, banke su bile te koje su strožim uslovima za odobravanje stambenih kredita ograničavale kupce u kupovini. Vlasnici agencija za nekretnine tvrde će kupovina stanova zaživjeti onog trenutka kada banke budu fleksibilnije u odobravanju kredita.

“U odnosu na 2009. godinu kada se nije mijenjala cijena nekretnina, 2010. godine je bila nešto povoljnija za prodaju jer su cijene pale za 20 do 30 posto. Vjerujem da u 2011. godine cijene neće značajnije padati. S obzirom na mali broj kupaca koji mogu kupiti stan, uvijek ističe da je sve

tag4

u rukama banaka. Ukoliko banke budu pružale bolje uslove, kupovina će biti bolja”.

Cijene stanova u centru Sarajeva kreću se oko od 3.500 do 4.500 KM po metru kvadratnom, od 2.000 KM na Grbavici, 1.500 KM na Alipašinom polju do 1.300 KM na Dobrinji. Zabilježen je veći interes za stanovima i vikendicama, dok je interes za kućama i poslovnim prostorima opao.

Tržište nekretnina u našoj zemlji i dalje nesređeno, te se cijene ne određuju shodno kvaliteti, nego prema ličnoj procjeni.

“Jako je nezahvalno izlaziti u javnost sa cijenama, jer su one različito kreću od naselja do naselja. Ipak, predviđam da u skorije vrijeme cijene definitivno neće rasti, a kupovina će ovisiti od banaka i ekonomske situacije u cijeloj državi”, ističe Sesar, koji dodaje da interes za nekretninama nije nestao, te da kupci traže kvalitet i realne cijene.

Što se tiče tržišta nekretnina u Zenici, kupci uglavnom dolaze iz inostranstva, dok se domaći kupci bore sa bankama i žirantima.

“Mogu istaći da su cijene trenutno stagniraju. Što se tiče 2011. godine, predviđam da će na proljeće ipak doći do blagog povećanja cijena za 10 posto”, kaže Resmija Mujčić.

Zanimljivo je i to da se u posljednje vrijeme porodice sve češće odlučuju zamijeniti stan za kuću, što ranije nije bio slučaj jer su se kupci uglavnom iz periferije selili bliže centru grada.

Cijena stana, ističe Mujčić, zavisi

tag4

od kvadrature i lokacije. Cijene stanova u centru Zenici sada iznosi oko 3.300 KM po kvadratu, dok u ostalim dijelovima grada stanovi se mogu kupiti po cijeni od 2.000 po metru kvadratnom. Sudeći prema trenutnoj praksi, Zeničani i kupci iz inostranstva radije se odlučuju za starogradnju.

 

Objavljeno: 01.03.2011.
Izvor: N.Voloder/eKapija.ba

Ostavi komentar

Molimi popunite preostala polja.

*

© Copyright 2016
Cicko d.o.o. Limousine mieten Umzug Wien