Need expert advice? Call us now - 555 555 555

Prenapuhano tržište nekretnina u BiH

6. Marta 2011. u Nekategorisano

Prenapuhano tržište nekretnina u BiH

Prije desetak dana lokalni mediji su objavili procjene ovdašnjih trgovaca nekretnina da će “cijene stanova još padati” jer su cijene ranije “bile prenapuhane”, ali da se ne može i dalje očekivati drastičan pad. U osnovi, može se reći da je sasvim realno očekivati da cijene nekretnina u BiH još padnu, ali se takva projekcija ipak ne može samo pripisati konstataciji da su cijene ranije “bile prenapuhane” i da se ne može dalje očekivati dodatni pad. Zašto?

Pa zato što logika tržišta i ekonomije u BiH ipak ne funkcionira bitno drugačije nego u cijelom svijetu, iako mi, iz ko zna kojih čudnih razloga, volimo reći da je kod nas sve drugačije, mimo svih pravila. No, zapravo nije. Boom nekretnina, koji je postao svjetski trend,

tag1

krenuo je u Sjedinjenim Američkim Državama prije petnaestak godina i tamo je i okončao prije dvije-tri godine s propašću tržišta nekretnina, što je ujedno generiralo svjetsku finansijsku krizu. Potom se raspad “prenapuhanog mjehura” nekretnina preselio preko Atlantika i Pacifika na cijeli svijet te je na kraju stigao i do nas.

I u svemu tome nema zapravo ništa nelogično niti neočekivano. Nijedna stvar na tržištu ne može trajati vječno. Svi tržišni i ekonomsko-pomodni trendovi imaju ograničen rok trajanja te se smjenjuju u gotovo pravilnim vremenskim ciklusima.

Tako je, naprimjer, prije booma nekretnina u Americi cvjetao biznis s investicijskim fondovima, prije toga je bila dekada dot.com kompanija, jedno vrijeme su vladale

tag1

berze i dionice, lanci brze hrane… a prije toga bila je aktuelna nafta, još prije zlato i tako dalje. Obratite pažnju da se nijedan od tih pomodnih tržišnih trendova nije ponovo vratio na “velika vrata” nakon isteka njegovog roka trajanja. Kada je jednom završila “zlatna groznica”, ona se završila za sva vremena!

Slične trendove i tržišno-ekonomsku logiku možemo uočiti i na bh. tržištu. Prije četrdesetak godina hit među ovdašnjim poduzetnicima bio je otvaranje ćevabdžinica, potom je slijedila pomama otvaranja kafića i bogaćenja na taksi uslugama, zatim vrijeme otvaranja kladionica, raznih marketinških agencija i tako dalje, sve dok se i kod nas prije desetak godina nije napuhao balon nekretnina.

Tada su svi poduzetnici koji su imali dobre veze s dužnosnicima na lokalnim nivoima otvarali građevinske kompanije, dobivali zemljišta u gradu po smiješnim cijenama, zemljišta na kojima su preko noći nicale stambene zgrade koje, veoma često, ne ispunjavaju ni minimalne uslove za život u smislu prateće infrastrukture. Danas je, nažalost, Sarajevo puno stambenih zgrada koje ne okružuju naselja, zgrada pored kojih nema šetališta, trotoara, prodavnica, ambulanti, škola i dječjih vrtića. Isto je bilo i u Hrvatskoj, samo je krenulo koju godinu ranije, a vrijedi spomenuti da se hrvatsko tržište nekretninama nije još ni danas oporavilo.

Ubrzo nakon toga je kod nas oživjelo tržište nekretnina, zbog toga što su ljudi mijenjali ili kupovali manje ili veće stanove, što se na kraju odrazilo i na cijene nekretnina. Dobrim dijelom je i dijaspora znatno doprinijela rastu cijena. No, s početkom globalne finansijske krize tržište je i kod nas zamrlo, tako da se danas u BiH stanovi gotovo i ne prodaju.

Budući da su prije toga poduzetnici iz sektora nekretnina zaradili dosta novca (naime, “proizvodna” cijena novog kvadrata stambenog prostora je između 900 do 1.000 KM, a kvadrat se prije par godina nerijetko prodavao i po 3.000 KM), oni do danas ipak uspijevaju nekako održavati cijene i dalje prilično visokima. Doduše, istini za volju, s vremena na vrijeme neko od njih izjavi za medije da će cijene još malo padati, ali da je to najviše što se može očekivati te da se više ne možemo nadati daljnjem padu cijena nekretnina, kako bi razdrmali uspavano tržište. No, tržište za sada ne odgovara adekvatno na njihove najave. A i pitanje je hoće li ubrzo.

Doduše, treba imati na umu da veliki dio mlađe populacije u BiH nema adekvatno riješeno stambeno pitanje te da će tržište nekretnina i dalje opstati na ovim prostorima. Ali se može pretpostaviti da se onaj boom iz 2007. godine neće više nikada ponoviti jer je tržište jednostavno prezasićeno. Pogledajte samo koliko velikih poslovnih ili stambenih zgrada u Sarajevu zjapi prazno, te ćete brzo i sami zaključiti da se njihova cijena neće moći zadržati ni na sadašnjem nivou, a kamoli da će rasti. Baš kao što je to bio slučaj i sa ćevabdžinicama i kafićima svojevremeno u Sarajevu: ovi ugostiteljski objekti nicali su bukvalno kao gljive poslije kiše sve dok tržište nije postalo prezasićeno. Onda je sve stalo i zadržalo se na postojećem nivou. Tako će najvjerovatnije biti i s tržištem nekretnina.

 

Utorak, 01 Mart 2011 03:00

Izvor:Beta.ba

Ostavi komentar

Molimi popunite preostala polja.

*

© Copyright 2016
Cicko d.o.o. Limousine mieten Umzug Wien