Need expert advice? Call us now - 555 555 555

Prodaja stanova i drugih nekretnina posljednjih mjeseci stagnira

3. Avgusta 2011. u Nekategorisano

Prodaja stanova i drugih nekretnina posljednjih mjeseci stagnira, a u agencijama za nekretnine tvrde da su osnovni razlozi za to nemogućnost obezbjeđenja potrebnih kreditnih sredstava preko komercijalnih banaka kao i velike kamatne stope na stambene kredite. Iako kupaca nema, u agencijama tvrde da se cijena nekretnina u BiH nije mijenjala posljednjih nekoliko mjeseci, pa je tako za kvadratni metar stambenog prostora na području Sarajeva potrebno

tag2

izdvojiti od 1.600 KM do čak četiri hiljade KM, dok cijena kvadratnog metra u Banjoj Luci iznosi u prosjeku oko dvije hiljade KM.

U agenciji “Cicko nekretnine” koja se bavi prometom nekretnina na području cijele BiH, nedavno su radili analizu koja je pokazala da je prosječna cijena stanova od 1.600 KM po kvadratnom metru velika u odnosu na primanja zaposlenih u BiH, ali je realna sa stanovišta troškova izgradnje.

– Uporedili smo tu cijenu s platom jednog zaposlenog intelektualca u BiH koja iznosi u prosjeku oko 1.200 KM što pokazuje da visokoobrazvani ljudi sebi ne mogu platiti ni kvadrat stana za svoju platu. Međutim, za to su krive banke koje imaju velike kamate kao i nadležni koji ne podržavaju stanogradnju – rekao je vlasnik ove agencije, Amir Hota.

On je dodao da se najčešće kupuju stanovi do 100.000 KM koliki je i maksimalni iznos kredita koji banke odobravaju za ove namjene.

– Što se tiče cijena one su različite i zavise od lokacije, spratnosti, uređenosti i slično. U Sarajevu cijene stanova iznose od 1.600 do 1.800 KM po kvadratnom meteru

tag2

pa do preko tri hiljade KM. U Banjoj Luci cijene iznose od dvije hiljade KM do dvije i po hiljade KM po kvadratnom metru za solidan stan na zadovoljavjućoj lokaciji.

Kvadratni metar stambenog prostora u Bijeljini i Trebinju košta od 1.100 do 1.500 KM, a u Tuzli do dvije hiljade KM – rekao je vlasnik ove agencije, Amir Hota.

On je rekao da je prodaja trenutno u stagnaciji, ali da očekuju da se ona u narednom periodu poveća zbog čega se cijene neće bitno mijenjati.

U agenciji za nekretnine “BS Invest” iz Banje Luke, kažu da je prodaja išla dobro počtekom godine ali da je tokom posljednja dva mjeseca opala. Vlasnik agencije, Petar Zec, kaže da se povećanje prodaje očekuje s obzirom da u ovom periodu dolaze stranci i gastarbajteri u BiH koji se često odlučuju na kupovinu nekretnina. On je istakao da su se cijene nekretnina smanjile za oko 30 odsto u odnosu na prethodne godine i da dalja značajnija smanjenja nije realno da se očekuje.

– Cijena stana u

tag1

Banjoj Luci je do 2.100 KM po kvadratnom metru ako je u pitanju starija gradnja, te od 1.700 do 2.500 KM u novijoj gradnji zavisno od lokacije – rekao je Zec.

On je dodao da nema značjanijih projekata u obalsti stanogradnje zbog čega se vrlo lako može desiti da početkom sljedeće godine dođe do nedostatka stanova.

– Da bi se ponuda povećala treba povećati tražnju, a to je moguće smo kroz povoljnija kreditna sredstva i druge vidove podrške u oblasti stanogradnje – nagalsio je

tag1

Zec.

Vlasnik banjolučke agencije “Senzor nekretnine”, Manojlo Popović, ističe da se ne očekuje povećanje prometa nekretninama u predstojećem periodu. On

tag3

je dodao da se najčešće traže manji stanovi, koji su za oko 100 do 200 KM skuplji po kvadratnom metru u odnosu na veće koji se manje traže.

– Cijena kvadratnog metra stana starije gradnje iznosi u prosjeku 1.800 KM, dok stan u novojoj gradnji košta od 2.100 do 2.200 KM zavisno od lokacije, spratnosti i drugih faktora – naveo je Popović.


Realno da se očekuje pad vrijednosti do 30 odsto

U Udruženju ekonomista “Akademik” iz Sarajeva kažu da na tržištu nekretnina u BiH postoji nekoliko hiljada neprodatih stanova, kao i da prema nekim analizama, prije proljeća iduće godine, sigurno neće biti novog investicijskog ciklusa.

– Zbog ekonomske krize stanje u obalsti građevinarstva je teško, a banke su smanjile svoje plasmane, te uvele rigoroznije kriterijume odobravanja zajmova, pa je relno da se očekuje pad cijena nekretnina u BiH i regionu do 30 odsto – navode u ovom udruženju.

 

Izvor:focus.ba

Objavljeno: 17.Juli.2011

,

© Copyright 2016
Cicko d.o.o. Limousine mieten Umzug Wien